איך מכינים עיסת נייר?
מתכון להכנת עיסת נייר מאת סיגל ירון
ישנם סוגים רבים של עיסת נייר, ולכל סוג יתרונות וחסרונות. אני מצרפת כאן מתכונים להכנת שני סוגים מצויינים של עיסה – מתכון להכנת עיסה מנייר גרוס ומתכון להכנת עיסה מנייר טואלט. שני סוגי העיסה מתאימים לפיסול בנייר. הסבר על השימושים השונים – בכל מתכון בנפרד.
החומרים הדרושים להכנת עיסת נייר
דבק טפטים
דבק פלסטי
גיגית השרייה עם מים
ציפית לסחיטה
נייר גרוס ונייר טואלט
שולחן מכוסה ניילון עבה, או קערה גדולה – לצורך הלישה
הכנת תערובת הדבקים - דבק טפטים ודבק פלסטי
תערובת דבק אידיאלית להכנת עיסה מורכבת מ-85% דבק טפטים, ו-15% דבק פלסטי. דבק טפטים נמכר בחנויות לחומרי בניין, בקופסה של אבקה או גרגרים. אני מעדיפה את המרקם הגרגרי – כיוון שבערבוב עם המים הגרגרים נמסים יותר בקלות מהאבקה, ולא נוצרים גושים. המינון הוא בערך 4 כפות גרגרים של דבק טפטים, על ליטר וחצי מים. מערבבים את המים בקנקן (עוד לפני הוספת הגרגרים), ותוך כדי שהמים מסתובבים, זורים בהדרגה את הגרגרים אל המים. מערבבים בכף ומחכים כמה דקות – תוך ערבוב מפעם לפעם (אפשר לערבב גם לכיוון ההפוך – למניעת גושים) בקנקן מתקבל דבק לא מאוד נוזלי – סוג של ג'ל. לליטר ג'ל מוסיפים כ- 150 מ"ל דבק פלסטי (בערך 3/4 כוס), ומערבבים. תערובת הדבק נשמרת היטב לפחות שבועיים.
מתכון להכנת עיסת נייר - מנייר גרוס
נייר גרוס, הוא נייר רגיל למדפסת, שנגרס במכונת גריסה. יש מגרסות שונות, וכמובן עדיף לקבל נייר ממגרסה שחותכת את הנייר לפיסות קטנות. מגרסה רגילה גורסת את הנייר לפסים ארוכים ודקים. את הנייר הגרוס משרים בגיגית או דלי עם מים. מים רותחים מזרזים את הריכוך של הנייר, אבל אפשר גם לחכות בסבלנות כמה ימים, ולתת לנייר להתרכך. זמן של שבוע הוא מספיק, כדי שיהיה נוח לעבוד עם הנייר. שופכים את המים מהדלי, וסוחטים את הנייר היטב. כשהנייר סחוט לגמרי, מניחים אותו על השולחן, או בקערה, וקורעים לחתיכות קטנות. זו פעולה קלה, שלוקחת דקה או שתיים, כיוון שהנייר כבר די רך. מוסיפים דבק – בהתחלה מעט, ומתחילים ללוש. מוסיפים דבק בהדרגה, עד לקבלת תערובת מוצקה-רכה, נוחה לפיסול, במרקם של בצק גמיש.
יתרונות ושימושים: עיסה עם כיווץ מינימלי בייבוש, וחוזק. מתאימה לכלים, רהיטים, ושכבה ראשונה בפיסול. חסרונות – מרקם מעט מחוספס בייבוש.
מתכון להכנת עיסת נייר - מנייר טואלט
ניירות טואלט טובים לעיסה הם הממוחזרים – "שמורת טבע" או "אורן". הניירות המשובחים יוצרים עיסה "מסטיקית" והם פחות מוצלחים לזה. ממלאים קערה גדולה במים. "מטביעים בה שניים עד שלושה גלילי נייר טואלט, ושולפים בקלות בתוך המים, את גליל הקרטון. מתחילים לקרוע את הניר בתוך המים, ולשים ומפוררים לפירורים קטנים, עד שמתקבלת "דייסה" של נייר. את ה"דייסה" שופכים לתוך ציפית (של כרית ישנה שלא צריך...) וסוחטים היטב. את הנייר הסחוט מוציאים מהציפית, ומפוררים על השולחן או בתוך קערה. מוסיפים דבק בהדרגה ולשים, עד לקבלת מרקם של בצק גמיש.
יתרונות ושימושים: עיסה חלקה ועדינה. מתאימה לגימור של עבודות ולפיסול פרטים קטנים. חסרונות: מתכווצת בייבוש, ובשימוש בכמויות גדולות מקבלת סדקים.
טיפים ועצות
הכנת העיסה היא חלק מתהליך היצירה, היא עוזרת לאסוף את הריכוז שלי למגע, לחומר, לדיוק, ומכינה אותי לעבודה של הפיסול. כדאי להשקיע בהכנת עיסה טובה, ולא לוותר על שלבים חשובים כמו פירוק הנייר, הסחיטה או הלישה, שמשפרות את העיסה באופן משמעותי. חשוב שהנייר יהיה סחוט היטב. עיסה "רטובה" מידיי במים, אינה טובה, אינה נוחה לעבודה, ובנוסף מתכווצת בייבוש משמעותית. הלישה משביחה את העיסה - ע"י פירוק הנייר, וגם מאחדת את הדבק והנייר לחומר אחד נוח לעבודה. כשאני מכינה עיסה טובה, אני גם מכינה את עצמי להיות מרוכזת ומדוייקת בפיסול.
עבודה נעימה,
סיגל
לצפייה ביצירות יפהפיות מעיסת נייר , לחצ/י כאן (גלריית יצירות תלמידי הסטודיו)
|
|